esmaspäev, 27. november 2017

Uurimislabor-kartul

Õpetajad: Marietta Lõo, Ülle Anier ja Maire Puhmas
Kool: Antsla Gümnaasium
Sihtrühm: Gümnaasium ja 9.klass
Õppeained; bioloogia, keemia ja füüsika
Teema: Kartul
Projekt: Uurimislabor
Korraldaja: TÜ Teaduskool
Kasutatud keskkonnad: Google Drive( google forms ja google arvutustabelid)
Töövahendid: sülearvutid, nutitelefonid
Eesmärgid:
1) Pakkuda õpilastele võimalust õppida väljaspool klassiruumi
2) avastada loodusainete vahelisi seoseid
3) tutvustada kaasaegset laborit
4) anda võimalus tunda teadlasena põnevas teadusmaailmas
Sisu:
Õpilased sooritasid erinevaid katseid, kus tulemused kohe sisestati arvutustabelisse. Minule kui õpetajale pakkus see kohe idee, kuidas  ise koolis mõnda praktikumi sel kujul läbi viia. Igale töörühmale oli loodud oma leht(sheet), kuhu andmed sisestati. Õpilastele olid kõik vajalikud valemid juba sisestatud ning kohe kuvati ka tulemustest vajalik joonis. Eelnevalt loomulikult õpilastele selgitati valemite ja graafikute tausta.  Kogu labori lõpus said õpilased oma oskusi proovile panna viktoriinis kartuli teemal, mis oli loodud google forms keskkonnas. Parimad said auhinnad C - vitamiine sisaldavate toodete näol.

Taust

20. oktoobril avanes Antsla Gümnaasiumi õpilastel osaleda Uurimislabori töös Tartu Ülikooli juures. Osalejateks olid 10 ja 11. klassi õpilased ja neli õpilast 9. klassist.
Antsla Gümnaasiumi tublid õpilased tegid katseid kartulitega ja oskavad nüüd noortele põllupidajatele soovitada, millise voolutiga võiks spinatist preparatiivse kromatograafia abil mõlemat klorofülli kätte saada, kuidas kartuliviile saaks soolalahuses tootmiseks ette valmistada ning millist kartulisorti tuleks kasvama panna, et suurima C-vitamiini sisaldusega saaki saada.





1. novembril külastasime laborit 9. klassi õpilastega. Määrasime kartuli tihedust, uurisime kuidas sõltub kartuli viilu uppumine selle paksusest. Kõige lõpus vaadeldi spinati koostist kromatograafia abil.
 Ülevaade põhikooli kartulilaborist.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar